Thursday, January 11, 2018

UDANG SAMBAL TUMIS

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG  SAMBAL TUMIS
BAHAN BAHAN
500 gram Udang (Jangan Buang Kepala)

BAHAN A
20 tangkai Cili Kering
3 biji (sedang)bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

BAHAN B
Garam
Gula
Kicap (2/3 titik)
Minyak untuk ditumis

PROSES PENYEDIAAN

Tumiskan yang Bahan A, sampai naik minyak masukkan gula dan garam n kicap tadi baru masukkan udang.

No comments:

Post a Comment