Thursday, January 11, 2018

UDANG MENTEGA

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG MENTEGA


BAHAN BAHAN
500 gm udang sederhana besar
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi
Sedikit garam
2 biji kuning telur     
Sedikit kelapa halus dalam tin
1 buku mentega
sedikit susu sejat

PROSES PENYEDIAAN

Kuning telur dipukul bersama tepung jagung dan kelapa halus. Celupkan udang ke dalam cmpuran ini.


Panaskan mentega di dalam kuali dan goreng udang-udang tersebut. Campurkan susu sejat jika mahu udang nampak tidak kering.

No comments:

Post a Comment