Thursday, January 11, 2018

UDANG KAMBAS

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

RESEPI UDANG KAMBAS


BAHAN BAHAN
300 gm udang sederhana besar - digaram kunyit
2 sudu besar taucu - dibasuk dan ditos
1 batang kambas besar / peria
2 biji cili merah - dihiris
1 labu bawang besar - di hiris sederhana tebal

PROSES PENYEDIAAN

Kambas dibelah dua memanjang, buangkan isi/biji dalam dan dihiris nipis. Rendamkan sebentar dalam air garam untuk mengurangkan rasa pahit.

Panaskan minyak dan goreng kambas di atas api kecil hingga kambas garing (warna perang). Berhati-hati jangan sampai hangus. Ketepikan.

Goreng pula udang hingga 3/4 masak. Ketepikan.

Kurangkan minyak dan tumis taucu selama 1/2 minit.

Masukkan udang, bawang, cili. Gaul rata hingga bawang sedikit layu.

Akhir sekali masukkan kambas. Gaul rata.


Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment