Thursday, January 11, 2018

RESEPI UDANG GALAH GORENG GARAM

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI UDANG GALAH GORENG GARAM

BAHAN BAHAN
500g Udang Galah sederhana besar
2 ketul serai dihilis nipis
1 ketul halia dihilis halus
2 camca besar garam kasar
1 biji bawang merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris        
Tepung jagung
Lada putih
Ajinomoto

PROSES PENYEDIAAN
Udang ditabur dengan garam, lada putih dan Ajinamoto. Selepas itu tepung jagung digaul dengan udang. Panaskan minyak dan udang tersebut dimasukkan ke dalam kuali dan goreng sekejap sahaja. Toskan udang apabila ia bertukar wanrna menjadi merah. (Ingat jangan goreng terlalu lama)

Masukkan "sedikit" minyak kedalam kuali dan semua rempah tadi(halia, serai dan bawang) ditumis sehingga wangi. Selepas itu masukkan udang tadi dan gaul bersama. Akhir sekali masukkan garam kasar dan goreng sekejap dan selepas itu bolehlah dihidangkan.


No comments:

Post a Comment