Wednesday, January 10, 2018

RESEPI TOMYAM UDANG

Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.


RESEPI TOMYAM UDANG

BAHAN BAHAN
½ kilo udang 
2 biji bawang besar
2 ulas bawang kecil
3 batang serai
2 biji tomato
Lengkuas sebesar ibu jari  
4 helai daun limau purut
10 biji cili api
1 batang lobak merah
½ kilo tulang ayam - direbus dengan 4 cawan air
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Hiris halus bawang besar, bawang kecil dan lobak merah. Masukkan bahan hiris, daun limau purut, serai, cili padi dan lobak merah ke dalam periuk rebusan tulang ayam. Masukkan garam.

Biar menggelegak baru masukkan tomato dan udang. Biar lima minit dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment