Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK HALIA

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK HALIA

BAHAN BAHAN 
600 gm daging (dihiris nipis)
1 sudu rempah lima
1 sudu minyak bijan
1 sudu minyak masak
1 inci halia (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
Daun Kucai (Sup)/Spring Onion
1 sudu kecil tepung jagung
Sedikit Air, Kicap Cair, Kicap Pekat
Gula dan sedikit garam (jika perlu)

PROSES PENYEDIAAN
Daging dihiris nipis dan perap dengan rempah lima, halia dan bawang putih selama 1/2 jam.

Panaskan minyak masak dan minyak bijan.


Masukkan daging dan gaul hingga air keluar daripada daging tersebut. Kemudian bubuh kicap cair dan pekat, gula dan garam jika perlu. Setelah daging hampir masak masukkan tepung jagung yang dicampurkan dengan sedikit air. Setelah kuah pekat masukkan daun sup/spring onion dan gaul sekejap dan barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment