Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING BAKAR

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING BAKAR
BAHAN BAHAN
daging 1kg
cili api-dihumbuk
cuka satu sudu makan
kicap manis(kicap kipas udang)
7 ulas bawang putih-di tumbuk
sedikit garam
sedikit minyak masak

PROSES PENYEDIAAN

Daging dihiris nipis, masukkan bahan yg ditumbuk, cuka, garam , kicap,bwang putih, cili api dan minyak masak. Gaulkan hingga mesra kemudian peap selama satu atau dua jam, lepas tu bolehlah di salai air perapan daging boleh dibuat minyak semasa saalai daging.

No comments:

Post a Comment