Tuesday, December 26, 2017

RESEPI BLACK PEPPER BEEF WITH MUSHROOM

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI BLACK PEPPER BEEF WITH MUSHROOM


BAHAN BAHAN
½ Kg Daging (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis)
2 tangkai cili merah (dihiris kasar)
2 tangkai cili hijau (dihiris kasar)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
2 labu bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu makan minyak untuk menumis       1 cm halia (ditumbuk)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos cili LIFE
1 sudu makan sos tomato
1 sudu teh serbuk lada hitam
Daun Orenggano
Sedikit Lada Sulah
Secubit gula
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili, halia dan sebahagian daripada bawang besar yang telah dihiris. Tunggu sebentar sehingga bawang agak kekuningan.
3. Kemudian masukkan daging dan lada hitam, goreng sehingga agak garing.
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili serentak.

5. Masukkan lebihan bawang besar, lada sulah dan daun Orengano. Kacau dan masukkan gula dan garam.

No comments:

Post a Comment