Tuesday, December 26, 2017

RESEPI BERGEDIL DAGING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI BERGEDIL DAGING


BAHAN BAHAN
500 gm daging cincang
5 biji ubi kentang
1 camca teh serbuk lada hitam
2 biji telur
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng         Bahan-bahan dimayang:
4 tangkai daun bawang
4 tangkai daun saderi
4 biji bawang merah

PROSES PENYEDIAAN

Rebus kentang dan dilecek lumat. Gaul semua bahan kecuali minyak dan telur hingga rata. Bulat-bulatkan dan leperkan. Celup dalam telur yang dipukul dan goreng.

No comments:

Post a Comment