Sunday, October 01, 2017

RESEPI UMAI SARAWAK


Umai merupakan makanan tradisi kaum Melanau yang berada di Sarawak terutamanya golongan nelayan. Pada dasarnya, umai merupakan juadah yang terdiri daripada hirisan ikan mentah yang dicampur dengan bawang, cili, garam dan perahan air limau.


Pada tahun 2012, umai sepanjang 170.3 meter yang disediakan ketika karnival "Masihkah Kau Ingat" berlangsung di Dalat telah diisytiharkan sebagai "umai terpanjang


RESEPI UMAI SARAWAK
BAHAN-BAHAN
100 gram isi ikan. Cadangan isi ikan tenggiri
1 inci halia
Cili merah+cili padi(buh ikut tahap kepedasan masing2-pedas lagi best
2 ulas bawang merah-hiris
6 biji limau kasturi(atau secukupnya)
Garam dan perasa/gula secukupnya
1 ulas Bawang Besar potong bulat
Tomato jika perlu

PROSES PENYEDIAAN
Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus.

Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.

Tambahkan hirisan cili dan perah limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.

No comments:

Post a Comment