Wednesday, August 16, 2017

Sup ikan siakap Merah cara batam

Gambar sekadar hiasan

Sup ikan siakap Merah cara batam

Sup Ikan siakap atau di Indonesia Sup Ikan Kakap Batam merupakan resepi dari Indonesia. Sangat mudah disediakan dan dan mudah masak. Sesaui untuk penggemar sup terutama kaum cina. Boleh juga dimakan bersama mee iaitu masukan mee kedalam kuah sup dan nikmati seperti mee sup yang lain. Selamat mencuba

Bahan-bahan

Bahan untuk dihiris

o   4 ulas Bawang putih
o   3 ulas bawang putih
o   1 ruas Halia
o   1 ruas lengkuas
o   4 Cili padi/ cili api
o   2 batang serai
o   2 daun limau
o   2 daun salam
o   Garam & gula secukup rasa
o   Ikan siakap yang dipotong. Cadangan ikan seberat ½ kg
o   5 ekor udang untuk penyedap sup
o   Perasa
o   tomato,
o   hirisan daun bawang & daun sup
o   potong lobak merah
o   labu putih


Cara Penyediaan Masakan

o   Tumis bahan hirisan hingga mengeluarkan bauh harum

o  Panas kan air dan rebus udang hingga wangi, masukkan rempah keping, serai , daun limau, daun salam.

o   Masukkan ikan

o   Tunggu 10 minit sehingga ikan dan sayur masak, hidangkan bersama hirisan tomato, daun bawang & daun sup


Makanan siap untuk dihidangkan selamat mencuba

No comments:

Post a Comment