Sunday, August 13, 2017

SOTONG MASAK MASAK MANIS

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

BAHAN-BAHAN
  • 500 gram Sotong Segar
  • 1 susu air Limau Nipis
  • 3 sdm minyak untuk menumis
  • 2 batang serai

BAHAN DIHIRIS
  • 1 Bawang bombay
  • 1 sdm cili  merah giling
  • 10 bawang merah
  • 1/2 halia
  • 2 bh bawang putih
  • 1 bh tomato
  • sos cili
  • kicap secukupnya

 PROSES MASAK
  •  Bersihkan sotong dan potong secara  bulat .
  • Lumuri Sotong  dengan air limau nipis perap dalam tempoh 10 -15 minit. Bersihkan dengan air semula untuk buang sisa limau
  • Panaskan minyak tumis semua bahan bahan yang diiris tambahkan serai ,masukkan sotong .tambah sas , garam, kicap  secukupnya


No comments:

Post a Comment