Tuesday, August 08, 2017

RESEPI SAGOL IKAN PARI

Sagol atau sinagol merupakan makanan tradisi dari suku kaum Bajau Semporna atau Bajau yang menetap di kawasan Pantai Timur Sabah seperti Semporna, Lahad Datu, Sandakan, Kunak dan beberapa daerah lain termasuk Kudat dan Kota Kinabalu.

Sagol merupakan tumisan kering atau basah ikan pari alah alah masakan rending di Semenanjung. Selain Ikan Pari, ikan buntal dan ikan yu juga boleh digunakan untuk masakan Sagol ini. Bahan utama masak siagol adalah kunyit dan dicampur bahan asas lain yang biasa digunakan untuk memasak.

Bagi suku kaum Bajau, ikan paling sedap digunakan untuk memasak resepi ini adalah ikan Buntal. Tetapi bagi yang tidak tahu untuk membuang racun ikan buntal janganlah cuba cuba pula nanti susah sebab racun ikan buntal adalah pembunuh. Ikan buntal yang selalu digunakan pula adalah ikan buntal jenis duri.

RESEPI SAGOL IKAN PARI

Berikut Bahan-bahan yang digunakan untuk masak sagol atau sinagol  :

Ikan Pari/ Buntal atau ikan Yu berat dalam ½ - 1kg
2atau 3  ulas bawang merah, ditumbuk.
2 ulas bawang putih, ditumbuk.
1 inci halia, ditumbuk.
1  inci kunyit. ditumbuk
2 batang serai, dititik.
3 biji cili merah besar di hiris
Cili Padi secukupnya..Kalau saya suka pedas letak banyak sikit
Air asam jawa 1 cawan.
minyak untuk menumis.
Sedikit air. Ikan sudah mempunyai air
Garam , ajinamoto dan sedikit gula


CARA MASAK 

o   Cara masak pula sangat muda. Potong ikan alah alah potong daging.
o   Masukan bahan kisar dalam minyak sampai keluar bauh dan minyak pecah
o   Masukan ikan tadi dan tumis sampai kering air
o   Masukan bahan bahan garam, gula dan ajinomoto
o   Siap untuk dihidang


Makan dengan nasi panas amat menyelerakan. Tetapi bagi suku kaum bajau, mereka lebih suka makan bersama ubi kayu yang distim yang dipanggil putu.

No comments:

Post a Comment