Monday, August 14, 2017

SEMUR IKAN PATIN GORENG

IKAN PATIN
Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang. Ikan Patin di Pahang terkenal dengan keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai habitat ikan ini. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai masam tempoyak.

SEMUR IKAN PATIN GORENG
Sekadar hiasan


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan patin, dipotong-potong,
1/2 sudu teh garam (untuk melumuri ikan)
1/2 sdt air limau nipis
3 butir bunga cengkih
1 lembar daun kunyit
750 ml air
5 sdm Kicap manis
Garam secukup rasa
Lada putih secukupnya
Bumbu Halus
8 ulas/biji bawang merah
3 biji/ulas bawang putih
2 cm lengkuas
1/2 sdt ketumbar
2 cm Halia


PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ikan patin hingga bersih, setelah itu lumuri dengan perasan air limau nipis dan juga garam,biarkan dalam tempoh 10 minit untuk hilangkan lendir dan bauh hanyir ikan.

Goreng ikan patin tadi

Setelah itu panaskan minyak goreng kemudian tumis kelar bau harum bahan  dan seterusnya tambahkan cengkih serta kunyit.

Selanjutnya tuangkan air, biarkan hingga mendidih.

Tambah kicap manis, garam, lada putih, biarkan kembali hingga mendidih.

Selanjutnya masukan ikan patin goreng, masak sampai matang dan bahanya meresap, dengan menggunakan api kecil.

Angkat dan siap disajikan dan dimakan

No comments:

Post a Comment