Sunday, August 13, 2017

IKAN TONGKOL MASAK BALADO

IKAN TONGKOL ATAU AYA
Ikan aya atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan.

IKAN TONGKOL MASAK BALADO


Ikan tongkol Masak Balado

Masakan Balado atau berlada merupakan salah satu masakan terkenal Indonesia terutama mereka yang gemarkan masakan padang yang pedas. Lagi pedas lagi terangkat. Sangat mudah untuk menyediakan menu ini. Paling penting adalah sambal yang akan disediakan. Berikut saya kongsi resepi ikan Tongkol berlado.

Bahan-bahan

o   Ikan tongkol berat ½ kg potong ikut suka.
o   2 biji terung unggu
o   1 biji telur
o   4 biji lada Merah
o   7 Biji lada merah krinting @ Kering
o   1 biji tomato
o   1 lembar daun salam
o   2 cm lengkuas
o   Garam, pnyedap rasa & air scukupnya
o   Minyak masak scukupnya

Cara Masak

o   Goreng ikan tongkol, terung unggu & telur di dadar

o  Tumbuk bahan bahan tadi hingga lumat kecuali lengkuas dan daun salam

o   Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang telah ditumbuk halus tadi , lengkuas dan daun Salam.

o Setelah bahan yang ditumis tadi harum bolehlah masukan ikan tongkol, terung, telur, air, garam, bahan perasa.

Masak dan sedia untuk dihidangkan. Sedap…

No comments:

Post a Comment